Az Európai Mobilitási Díj

Az Európai Mobilitási Hét Díjának célja, hogy jutalmazza a helyi hatóságokat az Európai Mobilitási Hét keretében végzett tevékenységük alapján. Budapest a 2008-ban végzett munkájáért elnyerte ezt a kitüntetést.

 

A Díjat azok a városok kapják, akik a legjobban kampányolnak a fenntartható közlekedés megteremtésében,

és a leghatékonyabban juttatják el ennek üzenetéta polgáraikhoz.

 

A díj célja, hogy bemutassa a tapasztalatokat és az elért sikereket az Európai Mobilitási Hét szervezése kapcsán,

valamint hogy felhívják a figyelmet, hogy szükség van a helyi és az egyéni cselekvésre a fenntartható városi mobilitás

eléréséhez.

 

Budapest 2009-ben vehette át a Díjat, a 2008. évi rendezvényért.

Az alábbiakban közzétesszük az erről szóló hivatalos közleményt:

 

Környezetvédelem: Budapest nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2008. évi fődíját

Budapest városa vehette át a mai napon az Európai Mobilitási Hét 2008. évi fődíját. Egy független szakértőkből álló bírálóbizottság véleménye szerint ugyanis az Európai Mobilitási Hét folyamán a magyar főváros tett a legtöbbet azért, hogy a köz figyelmét a közlekedés légszennyező hatására és a környezetkímélő közlekedési alternatívákra irányítsa. A portugáliai Almada és a horvát főváros, Zágráb szintén e díj kiemelt várományosai voltak. A díjat Janez Potočnik, az Európai Unió tudományért és kutatásért felelős biztosa adta át ma délután a Brüsszelben rendezett díjátadó ünnepségen.

„Az Európai Mobilitási Hét kézzelfogható eredményeket hoz a városainkban és falvainkban tapasztalható légszennyezés, valamint az egyéni közlekedéssel járó forgalmi dugók és zajártalmak kezelésében – jegyezte meg Dimas biztos. – Tavaly minden eddiginél többen vettek részt a Mobilitás Hete eseménysorozaton. Úgy vélem, az önkormányzatok ezzel egyértelmű tanújelét adták annak, hogy valóban szívügyük a városi életminőség javítása. Őszintén gratulálok a fődíj nyertesének, Budapestnek, amely igen szoros küzdelemben kerekedett Almada és Zágráb fölé.”

Európai Mobilitási Hét 2008

Az elmúlt évben az Európai Mobilitási Hét 2102 városban és településen közel 218 millió lakost „mozgatott meg” az Unió határain innen és túl a „Tiszta levegőt mindenkinek!” mottó jegyében. Az Európai Mobilitási Hét díja azt az önkormányzatot tünteti ki, amely mind közül a legeredményesebbnek bizonyul a fenntartható mobilitást érintő kérdések tudatosításában, illetve a városi közlekedés fenntarthatóságát szolgáló projektek megvalósításában. A díjért összesen hatvanhat önkormányzat szállt versenybe, közülük tízen kerültek fel a bírálóbizottság által méltatott esélyesek listájára(1).

A fődíj nyertese: Budapest

Budapest fővárosi és kerületi önkormányzatai már a kezdetektől, 2001-től tevékeny részesei az Európai Mobilitási Hét eseménysorozatnak. 2008-ban helyi művészekkel és szervezetekkel karöltve színes programkínálattal népszerűsítették a fenntartható városi közlekedést: két egymást követő napot autómentessé nyilvánítottak, neves közreműködők részvételével úgynevezett „Eljutási versenyen” igazolták a tömegközlekedés hatékonyságát, szabadtéri kiállításon tiszta és energiahatékony közlekedési járműveket mutattak be, konferenciát tartottak a levegőminőségről és a zajtérképek készítéséről, valamint megrendezték a „Sétálóutcák napját”, egy kis belvárosi és Duna-parti sétára buzdítva a városlakókat.

A magyar főváros a fenntartható közlekedés ügyét emellett számos hosszú távra szóló intézkedéssel is támogatja. Ezek között említhetjük a belvárosi sétálóövezet kiterjesztését, a városközpontban a parkolási díjak megemelését, a városi sínpályás közlekedés fejlesztését, a kerékpárút-hálózat bővítését vagy a P+R parkolási lehetőségek kiépítését. Az esemény hetében Budapest lezárta a forgalom elöl belvárosi körútját (Hungária krt.), ezzel mintegy negyedével csökkentve az átmenő forgalmat.

 

Almada, az egyik kiemelt döntős

Almada az Európai Mobilitási Hét zászlaja alatt sétálóövezetté alakította belvárosát, kiépített három helyiérdekű vasútvonalat, több helyet szabadított fel az utakon a nem motorizált közlekedés számára és utcáin új autóbuszvárókat helyezett el. A város a helyi egyetemmel közösen egy olyan rendszert helyezett üzembe, amely folyamatosan ellenőrzi a levegő minőségét. Az eseménysorozatot számos program színesítette: a „tömegközlekedés napján” élő zene, ingyenes kávé és ajándékok várták az utazóközönséget, emellett külön napot szenteltek a kerékpárral munkába járóknak, a mobilitásnak és a helyi bevásárlásnak. Szeptember 22-én, az autómentes napon teljesen lezárták a motorizált forgalom elöl az egyetemi negyedet, a hallgatók és kisiskolások pedig különböző figyelemfelhívó rendezvényeken vehettek részt.

Zágráb, a másik kiemelt döntős

Zágráb – az Európai Mobilitási Hét ügyéért 10 másik horvátországi várost is csatasorba állítva – új villamos- és buszjáratokat indított, fejlesztette tömegközlekedési szolgáltatásait és bővítette infrastruktúráját a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára. Megemelte emellett a parkolási díjakat, parkolási korlátozásokat vezetett be és végleg lezárta a forgalom elöl belvárosa északi részét. A város vezetése nyilvános vitát tartott a levegőminőségről és megrendezte a „tömegközlekedés napját”, amelyen – a tömegközlekedés előnyeinek bemutatása mellett – felhívták az autósok figyelmét a villamosok és buszok elsőbbségére a számukra fenntartott sávokban illetve pályákon.  Az autómentes napon 6 km hosszúságú útszakaszt minősítettek sétálóövezetté, a városközpontban pedig óriási kerékpáros felvonulást, vitafórumokat, előadásokat, sporteseményeket és kiállításokat rendeztek. 

http://www.youtube.com/watch?v=l7qVGRMOlnI&feature=related (1) A fő díjazotton és a kiemelt várományosokon kívül a következők: Burgos, Murcia és Ponferrada (Spanyolország), Cork és Galway megyei tanácsa (Írország), Krakkó (Lengyelország) és La Rochelle (Franciaország). 2010-09-11 11:30:48
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!