Ilyen volt az Autómentes Nap a Mobilitási Héten

Ahol a kultúra és a programok, ott a levegő is jobb minőségű - akár ilyen megállapításra is juthatunk az Autómentes nap kapcsán.

 


Újabb rekord dőlt meg idén az Autómentes Napon. A korzóvá alkított Andrássy útra minden eddiginél többen látogattak ki szeptember 22-én, hogy ismerkedjenek az alternatív közlekedés különböző formáival és elmerüljenek a színházak és a civil társulások által összerakott programokban.

Két színpadon is bemutatkoztak az alternatív és kőszínházak az immár hagyományosnak számító TeARTrum fesztiválon. A legnagyobb hazai szabadtéri színházi fesztiválon idén is ott voltak a nézők kedvencei, a hazai színivilág ismert és elismert alakjai. A független társulatok és kőszínházak idén is kitettek magukért, a látogatók pedig kedvezményesen juthattak hozzá az évi rendes színház-adagjukhoz.


A Bajcsy út út és a Dobó utca között találkozhattak a látogatók a Magyar Termék rajongók Korzójával, akik idén először jelentek meg standdal a nyilvánosság előtt. A több tízezer rajongóval bíró tábor és a szervezők közös célja, hogy teret és piacot biztosítson az olyan magyar árucikkeknek, amelyekben egyszerre van jelen a múlt és a jövő, a tradíció és az innováció.A Kézműveskorzón a népművészet, a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatása kapott lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa szükség van a hagyományok ápolására, míg Terézváros újra saját standon, sőt saját Korzón mutatta be, hogy miként képzeli a környezettudatos életteret.


És persze nem maradt el a közlekedési cégek illetve az alternatív közlekedési eszközök bemutatkozása sem. A MÁV és a Volán ugyanúgy képviseltette magát, mint a Budapest tömegközlekedéséért felelős Budapesti Közlekedési Központ, vagyis a BKK. Utóbbi egy Kerékváros Korzót is létrehozott, ahol gyermek ügyességi pálya, felnőtt biciklioktatás, kerékpáros felfedezőtúra, és a Cycle Chic blog Street Fashion bemutatója is helyet kapott.


Bemutatkozott az újjáélesztett dunai hajózás, mint városi közlekedési alternatíva és az idén 125. évfordulóját ünneplő villamosközlekedésre is emlékeztek a BKK standjánál.

 


Az eddig ismert közlekedési eszközök mellett pedig szokatlan és új közlekedési eszközök is megjelentek . Két keréken már nem csak a kerékpár a gurult, hanem az évek óta egyre nagyobb körben népszerű Segway,  a vezethetetlennek tűnő YikeBike, a magyar fejlesztésű rollerkerék a Gausswheel és persze a fekvő pozíciót követelő rekumbensek.


A program rendkívüli sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy idén minden eddiginél többen látogattak ki egy napon az Autómentes Andrássy útra. A résztvevők a BRFK szerint mintegy 230 ezren voltak - a tiszta időben és a tiszta levegőben.

A mérések szerint ugyanis a légszennyezettség hatalmas esett a budapesti belvárosban. Csak azzal, hogy az Andrássy út négy sávjában nem pöfékeltek kipufogók a nitrogén-monoxid-szennyezés egy átlagos hétfői adat 15 százalékára, a szén-monoxid 65 százalékára, a szálló por pedig 60 százalékára esett vissza.

Az csak hab a tortán, hogy nem csak Budapest, de egész Magyarország kivette a részét a sikerből. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint minden eddiginél több, 109 hazai település csatlakozott az idei mobilitási héthez, ezzel Magyarország a harmadik legaktívabb ország volt Spanyolország és Ausztria után.


2012-09-28 07:03:29
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!