Zöld homlokzatok a tisztább levegőért

A városi növényzet sokkal jobban csökkentheti a levegőszennyezettséget, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Eddig azt feltételezték, hogy az utcafásítás mindössze 1-2%-kal tisztítja a levegőt, egy számítógépes szimuláció segítségével azonban kimutatták, hogy például a borostyán és a fűfélék a szennyezőanyagok akár 30%-át is ki tudják szűrni a városi levegőből. Különösen hatékonyak ebben az értelemben a zöld homlokzatok. A belvárosok növényállományának növelése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy növényekkel beültetett fafalakat kellene kihelyezni az utcákra és a házfalakhoz.


Az utcák és házak útvesztőjében a szennyezett levegő gyakran megreked, ami mind az ipari, mind a feltörekvő országok városaiban komoly egészségügyi problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente világszerte több mint egymillió ember hal meg a szennyezett levegő hatására fellépő betegségekben. A növények azonban képesek kiszűrni a levegőből az autók kipufogógázaiból származó nitrogén-dioxidot és az apró szemcsékből álló finom port.


Az eddig megjelent tanulmányok azt feltételezték, hogy a növények a városi levegőben található szennyező anyagok mindössze 1-2%-át tudják megkötni. A kritikák szerint azonban ezek a vizsgálatok nem vették figyelembe azt, hogy a szennyezett levegő hosszú időre megreked a házak között.


Hogy ezt a hiányosságot pótolják, a kutatók számítógépes szimulációt végeztek, amely a városokban megrekedt levegőt a benne lezajló, a szennyező anyagok koncentrációját befolyásoló kémiai reakciókkal együtt modellezte. Emellett összehasonlították az utcai növényzet hatását a parkok és tetők növényzetének hatásával.


A szimuláció alapján a zöld falak bizonyultak a leghatékonyabbnak. A fűfélékkel, borostyánnal vagy más növényekkel benőtt ház- vagy egyéb falak ráadásul az eddig feltételezettnél lényegesen jobban szűrik meg a levegőt: benőtt falfelületekkel akár 30%-kal is csökkenteni lehet a levegőszennyezettséget. Az utcafásítás is hatékonynak bizonyult, azonban csak a kevésbé forgalmas utcákon, ahol a fák koronája nem tartotta a talaj közelében a szennyezett levegőt.


A belvárosok növényállományának növelésére a kutatók javaslata szerint hirdetőfalakhoz hasonló, beültetett fafelületeket kellene az utcákon és a házfalaknál elhelyezni. Az ötlet nagy előnye, hogy lépésről lépésre, utcáról utcára lehetne megvalósítani.

 

Forrás: mernokbazis.hu/scinexx.de2012-09-06 19:52:50
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!